meet-oefeningen

Eenvoudige oefeningen om uw tinnitus te kunnen meten

U zet de eerste stap

Voordat u de audio-massages kunt laten ontwikkelen, hebben we uw persoonlijk tinnitus-frequentie nodig. 
Het zoeken naar de eigen tinnitus-toonhoogte (of oorsuishoogte) is voor sommige mensen in het begin wat lastig te bepalen. Zoals met veel dingen, als u weet hoe u moet is het niet moeilijk meer. Het beste is om dit op een stil moment van de dag te doen en dat dan een paar dagen achter elkaar. De uitkomsten noteert u steeds op een papiertje. Uiteindelijk komt er een meting uit die het dichtst bij uw tinnitus zit!

  Meerdere tinnitustonen

  Wanneer u goed luistert naar uw tinnitus, dan is het net of er ineens meerdere tonen te horen zijn. In dat geval lijkt het lastig om de grondtoon van uw tinnitus te benoemen. Toch kunnen mensen dat.
  Als we een liedje op de radio horen kunnen we hierop gedachteloos  meezingen.
  Zo kunt u ook uw tinnitus gaan meten. Rustig ontspannen luisteren naar uw tinnitus en waarnemen wat de grondtoon daarvan is. Dat is dan de frequentie die u aan ons kunt doorgeven.

  Grondtoon herkenning

  Iedereen kan een grondtoon herkennen. Hier kan getest worden of het u lukt een grondtoon te vinden. Akkoorden van een gitaar bestaan ook uit meerdere tonen. De eerste toon die u meezingt of fluit zal de grondtoon van dat akkoord zijn. Probeer het maar eens. Hieronder hoort u enkele voorbeelden, eerst een gitaar akkoord en vervolgens een trompet die de grondtoon laat horen.

  Wanneer het lukt om de grondtoon van een akkoord te vinden, dan kunt u dat ook bij uw oorsuis!

  Toonhoogte herkenning

  Het meten van een tinnitus doen we uiteindelijk met een toongenerator. Hiermee worden piepgeluiden gemaakt die u kunt verhogen en verlagen. Zodra de piep dezelfde toonhoogte heeft als u tinnitus bent u met uw meting klaar.
  De oefening hieronder is bedoeld om uw waarneming van toonhoogte te trainen. Geef aan of de tweede toon die u hoort hoger of lager is. Wanneer u het vaker goed heeft, kunt u gerust de echte zelfmeting gaan doen.

  Ruis of suis

  Wanneer u geen piepen hoort maar een ruis, wordt het moeilijker om een toonhoogte te benoemen. Een ruis is een wolk van tonen die bijna hetzelfde zijn. Het is vergelijkbaar met het geritsel van bladeren van bomen. Toch ruist elke boom anders. Een boom met kleine blaadjes klinkt anders dan een boom met grotere bladeren. De ruis kan hierdoor hoger of lager klinken.

  Op deze pagina kunt u bij het onderdeel 'ruismeting' op zoek gaan naar de ruis die het dichtst bij uw tinnitus in de buurt komt. Dit is een hulpmiddel om de toonhoogte van uw ruis te zoeken.
  Uiteindelijk komt u uit op een ruis-frequentie waarmee u verder kunt gaan meten met de piep-generator. Deze is te vinden onder de knop 'metingen'. Natuurlijk kunt u ook alleen de ruisfrequentie die u heeft gemeten aan ons doorgeven!

  Ruismeting

  Dit is een hulpmiddel om de toonhoogte van uw oorsuis te vinden. Start hieronder de losse audiobestanden, vergelijk ze met elkaar en maak vervolgens uw keuze.

  Ruismeting gedaan?

  Nu heeft u een idee hoe hoog ongeveer uw oorsuis-frequentie is. Noteer de uitkomst en ga nu naar de pagina 'Metingen' om nog preciezer uw frequentie te bepalen.